Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Maj 20, 2012, 02:48:44

Autor Wątek: Gatunki muzyczne i gust  (Przeczytany 1252 razy)

Offline galron

• Wszędobylski Wąż
  • **
  • Gildia: Gravity
  • IGN: Galron
  • Klasa: Warrior + Heavy Sword
  • Serwer: Caeles
Odp: Gatunki muzyczne i gust
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 03, 2010, 16:24:51 »
Buahahahahahah.
Gratuluje.
Twoje wypowiedzi tylko potwierdzają moje przekonania, ze hip hop jak i rap, to twórczość typowo dla dzieci i młodzieży. Sorry, ale do metalu i szczególnie rocka, trzeba dorosnąć.
A na scenie wole widzieć kogoś, kto gra na gitarze, czy innym instrumencie, niż fagasa, który ma nasrane w gaciach i mu spodnie lecą w dol, który giba się jak papuga po pieprzu i ma co najmniej parkinsona, a żeby tego było mało na ubiera się jak łachmaniarz w ciuchy jak ze starszego brata i udaje ze coś tworzy, bo płytę cd zarzucił do boomboxa i duka ni w pięć ni w dziesięć swoje wypociny. Wyglądają jak krasnoludki, którym zabrakło sierotki Marysi.
Co do mojego stwierdzenia, ze kradną kawałki innych to święta prawda. Ty jesteś po prostu za młody, żeby wiedzieć o tych zespołach z których fragmenty twoi "idole" zaczerpnęli i wykorzystali w swojej barwnej twórczości.
Metalu człowieczku w ogóle nie znasz, skoro dla ciebie to "wyjący kolesie". Mieszasz pojęcia heavy metalu z metalem. Może jeszcze stwierdzisz, ze rock to to samo co punk. Puknij się w głowę i dowiedz się czegoś na ten temat zanim zaczniesz się wypowiadać.

Nawalanie w gitarę bądź perkusję zachowując się jak z ADHD bądź w czasie ataku padaczki... Nie wiem gdzie ty tam widzisz kompozycję... Brzmienie, dźwięk, kompozycję miał Chopin, Mozart lub inni tego typu..
Zajrzyj do encyklopedii pod hasła: brzmienie, dźwięk, kompozycja. Zobacz jakie ruchy maja artyści grający na instrumentach smyczkowych, szarpanych i dętych, a potem stwierdź sam czy oni też mają ADHD.

Cała masa instrumentów może być w orkiestrze, ale tam przynajmniej je słychać i artyści pokazują co można z nich wyciągnąć.
Wybacz, ale gitarzysta ma chociaż gitarę ze sobą, a nie boomboxa ;D

"Wracaj do szkoły jeśli nie potrafisz odnaleźć kompozycji/instrumentów/dźwięku/itd/itp"
znajdz mi to zdanie w mojej wypowiedzi.

Przeklinanie, a kto teraz nie przeklina?
Jest różnica miedzy bluzganiem pod nosem, a bluzganiem publicznie.

Nie chce mi się więcej twoich głupot komentować, bo szkoda mi na to czasu.
Może jak kiedyś dorośniesz to sam zobaczysz różnice miedzy artystą a udawaniem artysty.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2010, 17:30:57 wysłana przez galron »
A wszystko to złudna iluzja, która karmi nas ówczesna cywilizacja, bo koniec końców i tak czeka nas jeden niepodzielny los.

Offline GreenCream

• Wszędobylski Wąż
  • **
  • Dokąd idziesz ?
  • Klasa: Ranger + Dagger
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 03, 2010, 17:18:52 »
Tak samo jak metale będą wytykać błędy raperów, tak samo raperzy czy jak ci samozwańcy się określają będą wytykać błędy metali. Zimna wojna.
Chcesz spróbuj się śmiertelniku,
Środkiem ulicy idę gdy chcę, a nie po chodniku.
Nie jesteś siebie pewien?
Co chcesz to mów nieszczęśniku...

Offline KAKAROTTO

• Wszędobylski Wąż
  • **
  • Gildia: Ancients
  • Klasa: Warrior + Axe
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 03, 2010, 18:42:56 »
Green ma w części rację.
Z metalu robisz bóstwo, rap mieszasz z błotem.
W poprzednim poście dałem się ponieść, świeżo z nowej szkoły, zdenerwowany planem, wybaczie. Teraz na spokojnie.

Może zacznę od tego. Rap i metal/rock/itp to są zupełnie inne rodzaje. Charakteryzujące zupełnie inne subkultury. W rapie chodzi o przekaz, zabawę słowem, rymy, przenośnie itd. I to właśnie mnie przyciąga do rapu. Wolę słuchać słów i rozkminiać co autor nam chce przekazać. W metalu/rocku jest odwrotnie. Chodzi o same dźwięki, nie o przekaz.

Napisałeś, że do rocka trzeba dorosnąć. Dlaczego?

A na scenie wole widzieć kogoś, kto gra na gitarze, czy innym instrumencie, niż fagasa, który ma nasrane w gaciach i mu spodnie lecą w dol, który giba się jak papuga po pieprzu i ma co najmniej parkinsona, a żeby tego było mało na ubiera się jak łachmaniarz w ciuchy jak ze starszego brata i udaje ze coś tworzy, bo płytę cd zarzucił do boomboxa i duka ni w pięć ni w dziesięć swoje wypociny. Wyglądają jak krasnoludki, którym zabrakło sierotki Marysi.

Taka subkultura. Metale biegają w glanach, długich włosach jak panienki, jakieś bransoletki z kolcami o długości 5cm. Na scenie jest jeszcze gorzej. Oni tam tańczą? Machają łbami z tymi swoimi kudłami jak (sam napisałeś o raperach) z parkinsonem. Na pewno lepiej wygląda mieć przydługie spodnie, bluzę, buty, czapke niż w środku lata glany, skórę, półobcisłe spodnie jak panienka.

Co do mojego stwierdzenia, ze kradną kawałki innych to święta prawda. Ty jesteś po prostu za młody, żeby wiedzieć o tych zespołach z których fragmenty twoi "idole" zaczerpnęli i wykorzystali w swojej barwnej twórczości.

Uwierzę, jeśli podasz przykład.

Metalu człowieczku w ogóle nie znasz, skoro dla ciebie to "wyjący kolesie". Mieszasz pojęcia heavy metalu z metalem. Może jeszcze stwierdzisz, ze rock to to samo co punk. Puknij się w głowę i dowiedz się czegoś na ten temat zanim zaczniesz się wypowiadać.

Rapu człowieczku w ogóle nie znasz, skoro dla ciebie to ,,fagas, który ma nasrane w gaciach" i ,,giba się jak papuga do pieprzu". To samo mogę powiedzieć do Ciebie. Prawdą jest, że nie znam się na rocku, metalu, h metalu, punku. Ale zapewne Ty też nie znasz się na rapie. To działa w obie strony. I też ,,Puknij się w głowę i dowiedz się czegoś na ten temat zanim zaczniesz się wypowiadać".

Offline ZabijeCiKota

• Niemowlę Pandy
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 17, 2010, 23:09:20 »
Muzyka ma łączyć a nie dzielić ludzie.. ja słucham i rapu (nie mylić z hip hopem..) i rock'a i czasami zdarzą się kawałki z gatunku zwanego popem. Każdy z artystów włożył serce i pewnie dużo wysiłku w to co robi więc dajcie na luz i okażcie trochę szacunku artystom. Na przykład w Rapie aby napisać tekst który będzie docierał do ludzi trzeba masę wysiłku i pracy (a także bogatego zasobu słów :p) do tego rymy. Czyli coś jak śpiewane wiersze. Podobnie jest w Rock'u czy Metalu, aby nauczyć się grać chociażby na gitarze trzeba poświęcić mnóstwo czasu (w dodatku na początku gry palce od strun bolą jak cholera ;d) o wokalu nie mówię bo albo się ma talent albo się go nie ma (czasami wystarczy go tylko oszlifować ^^) mam nadzieję, że chociaż po części się ze mną zgadzacie.
Co do pobierania płyt/dyskografii z internetu jestem trochę zawiedziony ;/ Artysta stworzył coś ciężką pracą a piraci ją niszczą.. Ja jak chcę sprawdzić czy warto kupować. to przesłuchuje na youtube a potem do Empiku po płytę.. 20zł to nie taki wielki majątek, wystarczy sobie czasami odmówić chipsów batonów czy nowej bluzki. Artysta też człowiek, jeść musi.

trochę się rozpisałem jak na pierwszy post ale co na to poradzę, że ciekawy temat :p

Offline KAKAROTTO

• Wszędobylski Wąż
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 18, 2010, 07:52:14 »
20zł? To chyba za samo pudełko.
Kupowałem oryginalne rap płyty z Empiku (w mieście nie ma innego sklepu z tym, przynajmniej nie znam) w cenie 30zł (za starsze)-40zł (za nowsze, np. OSTR - ,,Tylko dla dorosłych"). Więc nie wiem gdzie ty je kupowałeś ;)

Offline Sergios

• Wszędobylski Wąż
  • **
  • Klasa: Mage + Scythe
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 18, 2010, 14:53:01 »
W rapie chodzi o przekaz, zabawę słowem, rymy, przenośnie itd. I to właśnie mnie przyciąga do rapu. Wolę słuchać słów i rozkminiać co autor nam chce przekazać. W metalu/rocku jest odwrotnie. Chodzi o same dźwięki, nie o przekaz.

Napisałeś, że do rocka trzeba dorosnąć. Dlaczego?

Taka subkultura. Metale biegają w glanach, długich włosach jak panienki, jakieś bransoletki z kolcami o długości 5cm. Na scenie jest jeszcze gorzej. Oni tam tańczą? Machają łbami z tymi swoimi kudłami jak (sam napisałeś o raperach) z parkinsonem. Na pewno lepiej wygląda mieć przydługie spodnie, bluzę, buty, czapke niż w środku lata glany, skórę, półobcisłe spodnie jak panienka.

Dobrze ja jako człowiek słuchający orkiestry i metalu wypowiem się w sposób normalny postronny i obojętny czyli taki jaki lubię :) Przybliżając Kakarottu co nieco o subkulturze jaką jest metal lub pojęcie owej subkultury przez ludzi słuchających innych stylów.

Twoja 1 wypowiedź.
Cóż w metalu również stosowane jest wiele przenośni dla przykładu zespół Hunter.
W rocku i metalu nie chodzi tylko o same dźwięki co prawda są solówki gitarowe bo to w końcu główny instrument, ale słuchanie samej gitary na dłuższej mecie nie spisuje się dobrze. Cóż przekaz istnieje w każdym stylu muzycznym inaczej większość piosenek tworzonych nie miała by sensu. Bo po co ?

Do rocka nie trzeba dorastać, Galron chyba sobie pomyślał, że skoro rock i metal ma wielu fanów wśród ludzi w podeszłym wieku to od razu trzeba do niego dorastać.
A wygląda to tak, że rock i metal były stylami muzycznymi występującymi w ich czasach młodości. Spójrzmy chociażby na to ilu ludzi w podeszłym wieku nie słucha muzyki lub słucha tego co daje im radio.
Rap jest młodszy o ponad 30 lat od rocka.

Do wypowiedzi 3
Ja osobiście nie czuje potrzeby noszenia glanów ani kolców, wręcz nie lubię.
Ale każdy chce się upodobnić w pewnym stylu do swojego ulubionego artysty no i typy włosów jak wiadomo występują różne na świecie, a jak się o nie troszczy i jak używa to już sprawa samego siebie.

Offline ZabijeCiKota

• Niemowlę Pandy
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 20, 2010, 18:10:02 »
@KAKAROTTO aww.. nawet jak 30 czy 40 to to też nie jest majątek.. za sam internet ja już płacę więcej..

Offline KAKAROTTO

• Wszędobylski Wąż
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 21, 2010, 20:05:33 »
40zł za płytę. Rozumiem jedną czy dwie, to nie majątek. Jednak kup ich z 10. Jak chcesz uzbierać kolekcję to musisz kupić ich z 30. A 30x40=1200zł (kupując nawet 10 płyt wydajesz 300-400zł, więc nie wiem czy to tak mało). Chyba, że jesteś synem Gates'a, to rozumiem, że to nie dużo.

Offline Sergios

• Wszędobylski Wąż
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 22, 2010, 16:25:22 »
Płyta sprawia problemy gdy z całej serii tracków podoba Ci się tylko jeden ...

Offline Marutseru

• *
  • IGN: Marutseru
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 23, 2010, 07:03:52 »
Wtedy to już najlepiej ściągnąć daną nutę.
Ja się przyznam, że całą muzykę jaką mam (obecnie coś koło 50GB) ściągnąłem. Wyobraźcie sobie ile to musiałoby być płyt cd. Poza tym nie mam wieży, ani innego sprzętu do słuchania muzyki. Lepiej mieć iPoda, którego zawsze można ze sobą zabrać, a jeżeli chce się w domu muzy posłuchać do podpiąć go pod jakieś dobre głośniki i można cieszyć się równie dobrą jakością muzyki co z płyt cd na dobrym sprzęcie grającym.

Offline KAKAROTTO

• Wszędobylski Wąż
  • **
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 23, 2010, 20:09:04 »
Płyt nie kupuje się aby słuchać z nich muzyki (to nie jest główny powód). Kupuje się je dla siebie. Największym okazaniem ,,szacunku" artyście jest właśnie kupowanie jego płyt ;)

Offline Dmn44

• Niemowlę Pandy
  • IGN: Dmn44
  • Klasa: Mage + Wheel
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 02, 2011, 21:47:49 »
Ja słucham reggae(polskie, zagraniczne) i niektórych wykonawców rapu takich jak OSTR'y, Eldo, Projektantów, starsze kawłki WWO i kilku jeszcze :)